Specialisaties

Autogene drainage

Autogene drainage is een onderdeel van de ademhalingskinesitherapie. Het is bedoeld om bij acute aandoeningen van de luchtwegen, de longen vrij te maken van overtollig slijm. Aan de hand van specifieke technieken worden slijmen van diep uit de longen gedraineerd en opgehoest.

Bij welke klachten en aandoeningen is autogene drainage nuttig?

Deze techniek is aangewezen bij longaandoeningen zoals infectieziekten, bronchitis, bronchiolitis, pneumonie of longontsteking, muco, RSV, … Ook tijdens revalidatie na besmetting met het coronavirus COVID-19 heeft het haar nut bewezen.

Bij autogene drainage helpen we de patiënt om de longen vrij te maken. Dat gebeurt door zelf het slijm te lokaliseren, er goed doorheen te ademen om het slijm los te maken en het efficiënt op te hoesten. Bij baby’s en jonge kinderen spreken we van geassisteerde autogene drainage. Door met de handen op een bepaalde manier aangehouden druk te zetten, tracht men optimale respiratoire flows te bekomen in de verschillende luchtwegen door manueel het niveau van het longvolume aan te passen, afhankelijk van waar het slijm zich bevindt. Daarnaast is er aandacht voor het correct leren spoelen van de bovenste luchtwegen, uitleg correct gebruik aërosol/puffer/poederinhalatoren: om de medicatie zo effectief mogelijk in te nemen, maximale depositie ter hoogte van de longen na te streven.

TERUG